tata cara naik pesawat terbang di bandara

anda mungkin bertanya tanya apabila anda ingin naik pesawat terbang pertama kalinya terbang ke luar atau pun di dalam negri , pertanyaan itu sangat lah wajar dan normal karena ini merupakan debut pertama kita untuk naik pesawa . untuk itu saya akan memberikan sedikit tips di bawah :
1.Ok,pekara pertama perlu dibuat adalah tempah tiket flight,gunala kad kredit yer.
Nak kena cerita tak kekdah nak buat pasport?

2.Kedua,print pape document seperti booking confirmation dan lain-lainYang ni syarikat airlines akan hantar booking flight,confirm flight,insurans melalui email kita.Kalau boleh buat web check in (boarding pass) supaya senang nanti terus check in baggage je.Print boarding pass dan attach dgn passport nanti.Jadi boarding pass adalah ganti kepada tiket flight tu.Nanti bila nak timbang beg,tunjuk boarding pass.Pastu nak keluar gate ke kapal terbang pun,guna boarding pass.Jadi pastikan boarding pass dan passport ni disimpan dgn selamat.Self check-in ni hanya boleh dibuat dalam masa 2 minggu lagi tarikh flight.Sblm 2 minggu dia tak lyn ok.
Masa tempah tiket,kalau amik baggage 15kg ke,kena bayar sebab baggage tu akan di angkut ke kapal terbang dan perlu timbang ikut berat ygkita bayar.Kalo lebih bayo sendiri di situ-kaunter check in luggage (lebih mahal dari buat kat website).Kalau yg jenis bawa duit dan passport serta baju 2,3 helai tak perlu check in baggage sebab barang yg kita bawa naik flight dgn kita tak perlu bayar. (hand luggage).
Maksudnya..beg yg kita nak simpan dibawah kapalterbang kena amik baggage dan kena caj.
Tapi yg kita nak bawa dgn kita yg mengandungi wallet,passport,rucksack tak perlu bayar (rasa tak lebih 7kg yg boleh ikut tuannya atas flight)Mudah cerita,masa naik bas balik sekolah asrama dulu,ko ada 2 beg.Satu beg beso yg simpan kat bawah bas dan yg tu kena bayar ikut berat dan kilo ko amik.Dan lagi satu beg yg dibawa naik bas yg ada duit tu takyah bayo sebab kira dah dgn tuannya.

Cekodok,sambal bilis,air milo kalo boleh jgn bawa atas flight sebab takleh bawa outside food dalam flight.Jadi benda camtu simpan kat baggage yg kena timbang tu.
Selalu liquid takleh bawa,sb ia dikhuatiri boleh dimanipulasi dan takut menyebabkan letupan yg didalangi oleh pihak pengganas.
Jadi jgn la bawa perfume mahal-mahal yer letak dlm handbag.Kawan aku dah kena rampas perfume Victoria Secret,baru sangat dibeli.Kastam tu nak bagi kat girlfriend dia gamaknya.Lotion pun sama.
Bawa perfume cap ayam takpe.Tak ralat kena rampas.Suka hati abang kastam tu la,nak mandi dgn perfume tu ke atau nak minum ye tak.


3.Ketiga,masa tiba di lapangan terbang tu,kata kan aada dua jam lagi terus pi check in baggage dulu.Ia akan melalui kastam dahulu (custom luggage check) utk check ko ada bawa dadah ke, bahan terlarang ke.Kastam check ni hanya scan beg sahaja.

4.Keempat, lepas kastam check-in,amik balik beg dan terus pi check in (drop baggage) baggage di kaunter Air Asia,ni adalah kaunter untuk timbang berat bag.

No. kaunter ikut destinasi-sila baca sendiri.Kaunter mula huruf R-untuk indonesia,dll,manakala untuk S-untuk India,Sri Lanka dll.Kaunter S terletak belah kiri kaunter check kastam tu.Masa ni tunjukkan boarding pass/passport atau printed tiket yg Air Asia hantar kat email kita tu.
Beg tu akan ditag dan terus dihantar ke flight nanti.Jadi kita bawa handbag atau rucksack saja naik flight nanti.Staf kaunter tu akn timbang bape kg ,print bar code bag tu dan tampal di atas boarding pass sebagai bukti.Simpan boarding pass tu sekali passport elok-elok utk naik flight nanti.
Pastu ko boleh pi makan atau buat apa yg perlu seperti amik duit atau tukar duit kat ATM takpun pi la kosongkan tangki perut.Takut terkentut dalam flight nanti, malu lak kat pramugari yg seksi tu.

5.Kelima,lagi sejam flight nak berlepas seeloknya pi cop Imigresen siap-siap...sebab takut sesak dan kena beratur,hah tertinggal flight nanti.Masa check imigresentu,tanggalkan jam,gadget dan kamera siap-siap.Masuk dalam box yg disediakan dan collect balik lepas dah clear.Yg ni pun amik masa jugak,kalo ko last minute pastu kena beratur,hmm tertinggal flight bukan cam tertinggal bas.boleh kejar dgn prebet sapu to next station senah aiii.Kaunter imigresen ni akan scan seluruh tubuh dan beg yg nak bawa nek flight saja.
Makan dulu pape yg patut kalo flight ko tak amik meal/beli makanan.Sebab bila melepasi imigresen ni ada airport yg tak de kafe dan kedai.Macam balai berlepas Airport Soekarno-Hatta Jakarta.Jadi kena la tunggu sambil perut dok mengamuk ganas tunggu flight.Takpun beli roti gardenia utk standby.Selalu imigresen kita tak straight sangat..tapi kt tempat lain ada yg straight gilo cam Australia tu.Jadi kena beringat ye.
Then,ada airport yg setiap pengguna kena bayar cukai per head masa nak keluar dari negara dia.Contoh di Jakarta kena bayar RM50 (dlm 150 ribu rp).Jadi jgn shopping sambil baki duit takde langsung yer..kang tak pasal-pasal kena jadi amah kat sana.
pastu kat jakarta excess baggage kena bayar dalam us dollar.So prepare apa yang patut..


6.Keenam,Lepas check imigresen,pi kat balai berlepas..di Lcct balai berlepas dibawah.Jadi naik escalator turun kebawah terus ke tempat duduk depan gate..ada no gate yang dicetak/tulis atas boarding pass masa kita drop luggage tadi tu.Tunggu pengumuman flight mana.Then,kena beratur dan tunjukkan boarding pass dan passport sblm keluar gate ke kapalterbang tu.tengok no flight dan no kapalterbang betul-betul.tunjukkan boarding tu lagi kat petugas semasa nak ke flight.

7.Ketujuh,bila dah naik flight,ambil tempat duduk seperti yang tertera pada boarding pass kita tu.Ikut seat la ye,jangan belasah duduk je.Pastu pakai seatbelt dan pramugari akan buat demo langkah keselamatan.

Masuk flight pulak bila meal time,bau nasi lemak la,kutiew la dan masa tu ko akn menyumpah diri sendiri apasal tak alas perut tadi.Dan penumpang sebelah ko dengan sopannya makan sambil tengok-tengok awan tepi tingkap.Serupa cam nak bagitau ‘huh sedap rupanya makan nasi lemak sambil melihat awan-awan yg syahdu ni’.Lepas tu dia buat-buat makan tak habis pulak seolah bagi isyarat ‘aku takle kebulur sangat nak sapu sampai licin tray tu’.Jadi yg flight lama tu,6-7 jam elok amik meal la dari ko pejam mata rapat-rapat buat-buat tido sambil hidung dah jadi hampagas dok sedut bau makanan yg lazat tu.

Hah,sudah,yg aku merepek ni kenapa?sambung balik...

8.Kelapan,Lagi 15minit nak sampai ke destinasi,pramugari akan buat pengumuman suruh isi visa on arrival atau pape form.Jadi terus isi dgn borang declaration.Kalau takde pape,isi je takde benda terlarang yg kita bawa.Pramugari juga akan buat pengumuman peraturan airport tersebut serta no.belt kita boleh ambil luggage kita nanti.So,dah sampai ambil luggage ikut no.belt yang diberitahu tu.


9.Kesembilan,Borang masuk negara tu simpan dgn passport dan bagi semasa check imigresen kat sana.Senyum sikit masa nak suh imigresen tu stamp kat passport kita.
Lepas dah cop kat passport tu,pergi kat tempat baggage utk ambil beg kita.

tips saat menaiki pesawat terbang ;
Tips Menaiki Kapal Terbang
salam
mirul nak share tips nak naik kapal terbang
ni dalam negara ye
lau luar negara barang liquid tu sume kene letak dalam beg masuk kargo

1.pakaian
pakaian kene proper la . means pakai kasut . lau pakai selipar licin kene tanggung sendiri

2.beg
ada 2 jenis beg
beg masuk dalam kargo
beg kat tangan - handcarry
+Rinal Purba
beg masuk kargo mesti ikut ada 7kg sahaja atau 15kg sahaja . jika lebih kene bayar rm30 1kg
beg kat tangan hanya limit rm7kg sahaja


jd bwk la baju yang ley pakai byk kali . try minimize sbb nnt nak shopping bwk balik
*ic jangan lupa ye

prosedur sebelum masuk kapal terbang


kite kene ada kat sana 2 jam sebelum kapal berlepas . bukan mcm naik bus ye ley on time . mcm hr tu kami lambat check-in kene bayar rm10
kenapa kene 2 jam sebelum sebab ada byk prosedur die
1. kene letak beg kat tmpt security supaya check dlm beg ada barang bahaya x .
2. check-in tiket kite dan masukkan beg ke kargo
3.bergerak ke pintu yang di nyatakan di tiket
4. sebelum tiba di tempat menunggu akan ada check diri kita . sume barang kene letak kat bakul dan lalu kat scanning tu . lau bunyi dia akan check kita
5.tiket dan ic perlu pegang sebb setiap stesen dia akan check sehingga ke pintu dalam kapal terbang


*jika di sarawak akan ada pas pelawat cam tiket tu . kite kene simpan lau x kene buat report polis
mirul just share sahaja pengalaman mirul . jika ada silap minta tambah ye

sebelumnya :
Facebook CommentsShowHide

0 komentar

berkomentralah sewajarnya salam saya untuk @BangRinalPurba (senang kenal dan bertemu denganmu)